|
Yapay zeka aracı ile özetlenmiştir
Matrah artırımı, vergi mükelleflerinin geçmiş dönemlerdeki eksik veya beyan edilmemiş gelirlerini yasal zeminde düzenlemelerini sağlayan bir uygulamadır. 2025 yılında da uygulanması beklenen bu sistem, Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri, KDV mükellefleri ve Gelir ve Kurumlar Stopaj Vergisi mükelleflerini kapsar. Her yıl için farklı oranlarda belirlenen artırım, şirketlerin geçmiş yıllardaki beyanlarını belirli oranlarda artırarak vergi ödemelerini sağlar ve vergi incelemelerinden muaf tutulmalarına olanak tanır. Muhasebe kaydı, genellikle 770 (Genel Yönetim Giderleri) ve 360 (Ödenecek Vergi ve Fonlar) kodları kullanılarak yapılır ve ödeme 12 eşit taksitte gerçekleştirilebilir.
İçindekiler
1. Matrah artırımı nedir?
2. Matrah artırımı 2025
3. Matrah artırımı muhasebe kaydı
4. 7440 Matrah artırımı muhasebe kaydı nedir?
5. Matrah artırımı hesaplama
Her yıl için farklı oranlarda belirlenen matrah artırımı, mükelleflerin vergi yükümlülüklerini düzenlemesine yardımcı olur. Matrah artırımı ile belirli yıllara ait matrahı artırarak vergi incelemelerinden kaçınabilirsiniz. Önceki yıllarla benzer şekilde 2025 yılında da matrah artırımı olması beklenmektedir.
Matrah artırımı nedir?
Matrah artırımı vergi mükelleflerinin geçmiş dönemlerde beyan etmediği ya da eksik bildirdiği gelirleri yasal bir zemine oturmalarını sağlayan bir uygulamadır. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürürlüğe sokulan bu uygulama, elde edilen bütün gelirlerin resmi kayıtlara dahil edilmesini mümkün hale getirir. Böylece vergi süreçleri şeffaf hale getirilir. Kişi ya da kurumların vergi borçlarıyla ilgili yaşayabileceği problemlerin önüne geçerken aynı zamanda devletin vergi gelirlerini de artırmayı amaçlar.
Matrah artırımı 2025
Matrah artırımı genel olarak geçmiş yıllarda elde edilen gelirler için bir vergi yapılandırması olarak özetlenebilir. Matrah artırımı kapsamına aşağıdakiler dahil edilebilir:
- Gümrük vergileri
- İhtirazi kayıtla verilen beyannameler sonucu tahakkuk eden vergiler
- Ödenmemiş belediye alacakları
2025 yılında bütün vergi oranları değiştiği gibi matrah artırımı için de değişiklik beklenmektedir. 2025 matrah artırımı uygulamasından yararlanabilecek mükellefler:
- Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri
- KDV mükellefleri
- Gelir ve Kurumlar Stopaj Vergisi mükellefleri
Matrah artırımı muhasebe kaydı
Matrah artırımı, geçmiş yıllarda beyan edilen vergi matrahlarının belirli bir oranda artırılmasına olanak tanır. Bir şirket, geçmiş yıllarda beyan ettiği kazançlarını belli bir oranda artırarak vergi öder. Bu matrah, beyan edilen tutarın belli bir yüzdesiyle hesaplanır ya da kanunen belirlenmiş asgari matrah ile hesaplanır. Hangisi daha yüksekse o matrah üzerinden vergi hesabı gerçekleştirilir.
Matrah artırımı ile ilgili muhasebe kaydı yapılırken borçlu hesap ve alacaklı hesap üzerinden işlem gerçekleştirilir:
- Borçlu hesap: 770- Genel Yönetim Giderleri
- Alacaklı hesap: 360- Ödenecek Vergi ve Fonlar
Bu iki koddaki gelir ve giderin muhasebe kaydı yapılırken eşit tutara sahip olması gerekir. Bu muhasebe kaydı işletmenin vergi incelemesine tabi olmasının önüne geçmek için yapılır ve ortaya çıkan tutar 12 eşit taksitte ödenebilir.
7440 Matrah artırımı muhasebe kaydı nedir?
7440, "Bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun"u nitelendirir. Bu kanun ile aşağıdaki borçlar yeniden yapılandırılabilir:
- Vergiler ve vergi cezaları
- Gümrük vergileri
- Sosyal güvenlik primi
- İdari para cezaları
- Ecrimisil
Burada muhasebeleştirme işlemi yapılırken:
- 689 - Diğer Olağan Dışı Gider ve Zararlar Hesabı'na kayıt yapılması gerekir
- "Kanunen Kabul Edilmeyen Gider" şeklinde matraha ilave edilerek muhasebeleştirilebilir
- 689'un yerine 269 – Geçici hesap altında da muhasebeleştirme işlemi gerçekleştirilebilir
Matrah artırımı hesaplama
Matrah artırımı hesaplaması her yıl belirlenen oranlar üzerinden gerçekleştirilir. Örneğin:
- 2016 yılı oranı: %35
- 2020 yılı oranı: %15
Buradan yola çıkarak her yıl matrah artırımı farklı şekillerde hesaplanır. Matrah artırımı, her yıl belirlenen vergi politikalarına ve ekonomik koşullara göre farklılık gösterebilir.